26/05/2022
Jeden špíz pro celou rodinu? Megašpíz

Potřebujete nakrmit více strávníků najednou a nemáte moc času na přípravu? Pozvala se k vám na poslední chvíli nečekaná návštěva? Situaci elegantně zachráníte megašpízem. Existuje nespočet variant.

 

Tady máte naši nejoblíbenější:

 

SUROVINY (cca 6 porcí):

  • 1 kg vepřové panenky
  • 1 menší cuketa
  • 2 červené papriky
  • 2 větší cibule
  • řepkový olej (cca 1 dcl)
  • směs koření ARGENTINA (sůl, paprika, cibule, hořčice, pastyňák, koriandr, pepř černý, tymián, kurkuma)

 

 

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • grilovací rožeň s pohonem
  • 2 obyčejné grilovací jehly nebo špejlata

 

POSTUP:

1. Vepřovou panenku nakrájejte na větší kousky, cuketu a cibuli na silná kolečka, papriky rozkrojte na třetiny.

2. V míse rozmíchejte olej se směsí koření. Vzniklou marinádu rozdělte na 2 části. Do jedné misky naložte nakrájené maso a druhou částí potřete všechny kousky zeleniny.

3. Nechte alespoň půl hodiny odpočinout a pak jednotlivé kousky střídavě napíchejte na rožeň.


 

4. Zbytek marinády nevyhazujte, bude se ještě hodit.

5. Roztopte v krbu suchým dřevem a jdeme na to. Žádné brikety, dřevěné uhlí, ani podpalovač! Pěkně v klidu na ohýnku.


 

6. Rožeň nastavte do střední polohy a hned zapněte otáčení. V průběhu pečení potírejte megašpíz zbytkem marinády, případně si domíchejte další (můžete do ní rozmixovat i kousky cibule, které nechtěly držet na jehle).

7. S pečením to příliš nepřehánějte, ať není maso vysušené a okraje připálené. Nepotřebujete velké plameny, ke konci pečení už stačí jen rozžhavené uhlíky, jehlu můžete přesunout do nejnižší polohy.


 

8. Hotový megašpíz opatrně stáhněte na velký plech a rozdělte na porce. Vyjde vám jich asi 6.



OBMĚNY:

  • Vepřovou panenku můžete nahradit kuřecími nebo krůtími prsy. Tady ale pozor na vysušení. Další druhy masa, které vyžadují delší tepelnou úpravu, příliš nedoporučujeme. Ostatní suroviny by se už mohly připalovat.
  • Pro extra masožravce se nám osvědčila kombinace: vepřová panenka, uzený vepřový bok, pikantní klobása a cibule. (Klobásu nekrájejte klasicky na kolečka, ale rozřízněte ji podélně a pak nakrájejte na delší kusy. Potřebujete na jehlu dostat co nejvíc hmoty.)
  • Bezmasá varianta je také skvělá. Výborná je kombinace cukety, žampionů portobello, cibule a třech barev paprik. Červené a žluté jsou sladké, milují je hlavně děti. Vyzkoušejte ale i zelenou papriku, je chuťově mnohem zajímavější a nás hodně baví.
  • Klasické žampiony na megašpíz nepoužíváme. Tím, že jsou kulaté, zaberou na jehle zbytečně moc místa.

TIP NA NAPICHOVÁNÍ


Megašpíz je skvělý v tom, že dokáže nakrmit asi 6 lidí najednou. Proto potřebujeme jehlu využít na maximum a dostat na ni co nejvíc kousků. K tomu nám poslouží grilovací jehly nebo obyčejná špejlata. S jejich pomocí nastavíme délku vidlic na rožni, všechny kousky po stranách hlavního rožně jimi propíchneme a celý megašpíz drží krásně pohromadě.

Tak si to užijte a dejte vědět, která varianta vám chutná nejvíc! Markéta