1. Vepřovou panenku nakrájejte na větší kousky, cuketu a cibuli na silná kolečka, papriky rozkrojte na třetiny.
2. V míse rozmíchejte olej se směsí koření. Vzniklou marinádu rozdělte na 2 části. Do jedné misky naložte nakrájené maso a druhou částí potřete všechny kousky zeleniny.
3. Nechte alespoň půl hodiny odpočinout a pak jednotlivé kousky střídavě napíchejte na rožeň.
4. Zbytek marinády nevyhazujte, bude se ještě hodit.
5. Roztopte v krbu suchým dřevem a jdeme na to. Žádné brikety, dřevěné uhlí, ani podpalovač! Pěkně v klidu na ohýnku.
6. Rožeň nastavte do střední polohy a hned zapněte otáčení. V průběhu pečení potírejte megašpíz zbytkem marinády, případně si domíchejte další (můžete do ní rozmixovat i kousky cibule, které nechtěly držet na jehle).
7. S pečením to příliš nepřehánějte, ať není maso vysušené a okraje připálené. Nepotřebujete velké plameny, ke konci pečení už stačí jen rozžhavené uhlíky, jehlu můžete přesunout do nejnižší polohy.
8. Hotový megašpíz opatrně stáhněte na velký plech a rozdělte na porce. Vyjde vám jich asi 6.
Megašpíz je skvělý v tom, že dokáže nakrmit asi 6 lidí najednou. Proto potřebujeme jehlu využít na maximum a dostat na ni co nejvíc kousků. K tomu nám poslouží grilovací jehly nebo obyčejná špejlata. S jejich pomocí nastavíme délku vidlic na rožni, všechny kousky po stranách hlavního rožně jimi propíchneme a celý megašpíz drží krásně pohromadě.
Tak si to užijte a dejte vědět, která varianta vám chutná nejvíc! Markéta