30/08/2021
Nalaďte si hosty "domácí griotkou", Bezinkový likér

S příchodem podzimu grilovací sezona zdaleka nekončí. Jen se mění dostupné suroviny, recepty, ale i celková nálada. Pojďme si tu náladu zpříjemnit dokonalým likérem. Bude se vám skvěle hodit při vítání hostů. Navnadí jejich chuťové pohárky tak, že se jim začnou sbíhat sliny na ty vaše grilované delikatesy. A co si budeme povídat, někdy můžete být z návštěvy i trochu nervózní (přísná tchyně, šéf s manželkou, obchodní partner,…). Tenhle sladký likér funguje jako perfektní icebreaker. Po něm vyměkne i ten nejtvrdší kritik.

 

Tady ho máte:

 

SUROVINY

  • 2 kg bezinek
  • 2 kg cukru krystal
  • 1,5 l vody
  • 2 ks celé skořice
  • 4 badyány
  • 6 hřebíčků
  • 1 pomeranč
  • 1 citron
  • 2 PL mleté kávy
  • 1 – 1,5 l rumu (dle chuti)

 

 

POSTUP

1. Bezinky propláchněte pod tekoucí vodou a nechte okapat. Zralé kuličky oberte z větviček a do většího hrnce jich odvažte cca 2 kg.

 

 

2. Připravené bezinky zalijte studenou vodou, přidejte cukr, skořici, badián a hřebíček. Pomeranč i citron oloupejte a nakrájejte na kolečka, přihoďte do hrnce.

 

 

3. Směs přiveďte k varu, ale POZOR! Hlídat! Hrozně to pění, tak ať doma nemáte pohádku „Hrnečku vař!“. Nechte probublávat 30 minut. (Bezinky se musí povařit!)

 

 

4. Přisypte 2 lžíce mleté kávy a povařte ještě 5 minut.

5. Lektvar nechte vychladnout (klidně přes noc) a pak ho přeceďte přes jemné síto nebo plátno do čistého hrnce. Pořádně vyždímejte všechnu šťávu z bezinek.

6. Nakonec vmíchejte rum. Doporučuji přilívat postupně a pravidelně ochutnávat (raději jen lžičkou, slušně to nakládá).

7. Hotový likér slijte do menších dobře uzavíratelných lahví. Skladujte v lednici nebo ve spíži mimo dosah dětí.

 

 

TIPY

  • Největší drbačka je s obíráním kuliček. Doporučuji použít vidličku, s její pomocí jdou bezinky stahovat z větviček docela dobře. Věřte, že ta práce stojí za to!
  • Místo rumu lze použít vodku nebo domácí pálenku.
  • Při závěrečném ochutnávání dolaďte poslední detaily. Pokud máte rádi výraznější kávovou chuť, přidejte trošku instantní kávy a dobře promíchejte. K dokyselení stačí kyselina citronová na špičku lžičky.
  • V případě, že jste bezinkový likér nenabídli při aperitivu, můžete si ho vychutnat jako sladkou tečku na závěr vaší grilovačky.
  • Z vlastní zkušenosti radím část likéru slít do malých dárkových lahviček a předat je hostům při loučení jako malou pozornost a vzpomínku na společně strávený čas.
Tak na zdraví :-) Markéta