Zahradní krb s udírnou

Zahradní krby s udírnou si v posledních letech získaly na českém trhu velkou oblibu. Kombinují výhody grilu, krbu a udírny dohromady.

Nejedná se však o plnohodnotnou náhradu klasické zahradní udírny. Od standardní udírny se liší hned v několika důležitých parametrech:
délka kouřovodu (u udíren je doporučená délka kouřovodu 1-3 m),
velikost udící komory,
možnost regulace teploty,
výběr potravin, které lze vyudit.

I proto v podrobnějším popisu takových zahradních krbů najdeme termíny jako: krboudírna, douzovací střecha, komínová udírna nebo douzovací komora.

Slovo “udírna” tedy bývá na trhu většinou použito spíše pro zjednodušení.

Takové zahradní krby nabízejí možnost DOUZOVÁNÍ potravin za tepla. Což je skvělé na ohřívání masných výrobků, ryb, sýrů a jejich ovonění kouřem. V douzovací komoře můžete také přeudit kupované uzeniny jako jsou klobásy, párky, špekáčky atd.
Pro douzování nedoporučujeme velké kusy syrového masa.

Součástí všech našich zahradních krbů je vestavěná douzovací komora vybavená dvěma háčky pro zavěšení potravin a komínovou klapkou pro pohodlnou regulaci tahu komína.

 

Zahradní krby s douzovací komorou najdete ZDE

Náš tip:
Pokud máte rádi grilovaný hermelín, připravte si ho právě v douzovací komoře.

 

Hermelín potřete marinádou z řepkového oleje, soli, česneku, pálivé papriky a drceného rozmarýnu. Zabalte ho do alobalu a z okrajů alobalu vytvořte pevné poutko. Hermelíny zavěste na háčky v douzovací komoře a nechte prohřát. Mezi tím můžete klidně rožnit kuřata na jehle a za malou chvíli máte z hermelínů skvělý předkrm. Oproti grilování přímo na roštu nehrozí tak rychlé připálení.